Haastattelu:
Ihmiset tulevat aina haastatteluun yksilöllisesti motivoituneina. Motivaatio voi perustua aiempiin kokemuksiin, vaikkapa aiempiin haastatteluihin. Motivaatio voi myös pohjautua tempperamenttieroihin: osa meistä on kiinnostunut uudesta ja jännittävästä, osa tutusta ja turvallisesta, yksi suhtautuu muutoksiin joustavasti, toinen taas haluaa turvautua rutiineihin.
Toinen tärkeä näkökulma on pystyvyyskäsitys – se suhtautuuko omiin kykyihin myönteisesti vai kielteisesti ja onko käsitys omasta osaamisesta sopusoinnussa todellisuuden kanssa. Jos ihminen ei tunnista tai osaa kuvata omia taitojaan ja osaamistaan objektiivisesti tai positiivisesti, voi haastattelija saada väärän käsityksen ja mielikuvan ihmisestä. Haastavaa on toki myös silloin, kun ihminen uskoo itsestään liikoja eikä tunnista itsessään mitään parannettavaa.
Ulkoiset motivaatiotekijät kuten palkka, titteli ja etenemismahdollisuudet ovat tietyille ihmisille kovin tärkeitä ja uudessa mahdollisessa tehtävässä niiden pitää olla linjassa odotusten kanssa. Tutkimusten mukaan nämä seikat eivät kuitenkaan motivoi meitä pitkään. Sisäinen motivaatio on pidemmän päälle tärkeämpää.
Sisäisesti motivoituneella ihmisellä on halu oppia uutta ja kehittyä tehtävässään sekä vahva tunne siitä, että hallitsee omaa työtään, kuuluu itselleen sopivaan yhteisöön ja tekee itselleen merkittävää työtä.
Itse koen tärkeänä selvittää esimerkiksi: kokemus osaamisesta ja uskosta selviytyä tehtävistä, autonomian kokemus, epäonnistumiset vs. onnistumiset, hallinnan tunne, toimintatavat ja työvälineet, haasteet, vastuu, esimiestyö, yhteisöllisyys ja palaute. On hyvä selvittää, mikä toiminta itsessään koetaan palkitsevana ja minkälaisessa ympäristössä ja milloin siitä saa sisäistä mielihyvää. Nämä seikat rakentavat jo haastattelussa hyvän käsityksen, jota henkilöarvioinnissa voidaan syventää edelleen.
Haastattelussa on tärkeää käydä hyvin avoin vuoropuhelu siitä, miksi tehtävä olisi sopiva kenenkin uravaiheeseen ja mikä kaiken kaikkiaan ihmistä motivoi.
Prosessin kesto ja loppuun saattaminen
Ikävä kyllä hakuprosessit kestävät usein liian kauan, monesta syystä johtuen. Kuinka ylläpitää motivaatiota näissä tilanteissa? Usein perisyntinä on viestinnän puute: emme muista kertoa hakijalle tarpeeksi usein, missä prosessi kulkee ja onko päätöksiä jo tehty.