Äitiysvapaalta takaisin työelämään – miten tehdä työelämään paluusta mahdollisimman sujuva?

Vuoden alussa päättyi yksi elämäni merkityksellisimmistä ja opettavaisimmista jaksoista: äitiysvapaa. Olin ehtinyt työskennellä nykyisessä työpaikassani vasta muutaman kuukauden ennen äitiysvapaalle jäämistä, joten paljon uutta ja mielenkiintoista jäi siis taakseni äitiysvapaan alkaessa.

Vaikka kotona vietetty aika oli antoisaa, odotin jo kovasti paluuta työelämään, sillä tiesin pääseväni toimimaan itselleni mieluisassa ympäristössä ja ammatillisesti haastavien työtehtävien parissa.  Nyt olen päässyt jo hetken aikaa harjoittelemaan uudenlaista arkea pienen lapsen työssä käyvänä äitinä ja uusi arki on jo pikkuhiljaa asettunut uomiinsa. Koenkin nyt olevan hyvä hetki jakaa muutama hyväksi todettu vinkki, joilla voi helpottaa töihin paluuta perhevapaan jälkeen.

Kotiympäristöstä paluu takaisin työelämään herättää usein monenlaisia tunteita. Ajatus aikuisten seurasta ja rauhallisesta lounashetkestä tuntuu houkuttelevalta. Toisaalta tuntuu vaikealta ajatella, miten paljon lapsen kanssa vietetty aika vähenee töihin paluun myötä. Lisäksi mielessä pyörii ajatuksia siitä, mitä kaikkea työstä on jo päässyt unohtumaan ja onko oma osaaminen enää ajan tasalla.

Usein perhevapaan loppumiseen liittyy myös päivähoidon aloitus ja siihen liittyvät ikävät puolet kuten lapsen jatkuva sairastelu. Työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii uudenlaisia järjestelyjä erityisesti ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulleille. Miten sopeutua tähän taas uuteen elämänvaiheeseen?

Töihin paluuta voi helpottaa, jos olet jo perhevapaan aikana ollut yhteydessä työpaikkaasi. Osallistumalla työpaikan yhteisiin tapahtumiin ja koulutuspäiviin pidät yllä sosiaalisia suhteita ja ammatillista osaamistasi sekä saat päivitettyä tietoa oman organisaatiosi kuulumisista. On huomattavasti mukavampaa palata työpaikalle, kun vastassa on tuttuja kasvoja ja pari yhteistä muistoa perhevapaankin ajalta.

Palattuasi töihin on edessäsi mahdollisesi uusiin järjestelmiin ja päivittyneisiin toimintamalleihin tutustuminen. Myös työnkuvasi on saattanut muuttua poissaolosi aikana. Tämän takia perehdytys myös perhevapaalta palaavan työntekijän kohdalla on tärkeää. Takaisinperehdytys on sitä tärkeämpää, mitä pidempään työntekijä on ollut poissa työelämästä. Kollegani Katri on kirjoittanut uuden työntekijän perehdytyksestä ja näitä samoja periaatteita on hyvä noudattaa myös perhevapaalta palaavan työntekijän kohdalla.

Muista lisäksi keskustella työaikajoustoista sekä mahdollisuudesta etätyöskentelyyn, jotka tuovat helpotusta uuteen arkeen. Omalla kohdallani olen kokenut tärkeäksi työnantajani tarjoaman mahdollisuuden työskennellä aika- ja paikkariippumattomasti, mikä on helpottanut arjen suunnittelua huomattavasti.

Perhevapaa ja sen päättyminen on yksi merkittävimmistä nivelvaiheista työuran aikana. Perhevapaa tarjoaa mahdollisuuden uudenlaisten voimavarojen kartuttamiseen, jolloin aikaa jää myös omien uratavoitteiden kirkastamiselle. Vanhemmuuden myötä arvot voivat muuttua, jolloin aikaisempi työ ei ehkä enää vastaa omaa arvomaailmaa tai uusia uratavoitteita. Uranvaihtoja tapahtuukin usein juuri perhevapaan päättyessä. Työpaikan vaihtamiseen voi liittyä monenlaisia pelkoja tai huolia, joita kollegani Riku ja Joni ovat pohtineet aiemmissa kirjoituksissaan.

On mahtavaa pystyä toteamaan ääneen nauttivansa työstään. Viihdyn hyvin työssäni, joten olen kokenut töihin paluun lisänneen merkittävästi omaa hyvinvointiani ja jaksamistani. Parhaassa tilanteessa paluu työelämään voikin tuntua voimavaralta, joka auttaa jaksamaan kiireisen lapsiarjen keskellä. Oman kokemukseni myötä vahvimpana suosituksena työelämään paluuseen annankin merkityksellisen työn tai opiskelupaikan hankkimisen.

Viimeisimpänä lisävinkkinä suosittelen arjen ruokaostosten tilaamista kotiinkuljetuksella ja kotisiivoussopimuksen tekemistä, jos se vain on teille mahdollista. Helpottaa arkea kummasti!

Tämän kokemuksen myötä uskon, että ymmärrän työelämän vaativia muutostilanteita taas hieman paremmin – ja niissähän me HRS:llakin pyrimme ihmisiä tukemaan. Tsemppiä kaikille perhevapaalta töihin palaaville ja muutosmyllerryksen keskellä painiville!