Neljä yleistä työpaikan vaihtamiseen liittyvää pelkoa – ja kuinka hälventää huolia

Työpaikan vaihto on iso kysymys, jota moni pohtii useilta kanteilta. Vaihtamiseen liittyy usein epäröintiä ja pelkoakin. Tässä muutama tyypillinen aihe, jota moni työpaikan vaihtaja tuntuu pohtivan.

Viekö uusi työ minua oikeaan suuntaan?

Yksi työhaastattelun tyypillisimmistä ja samalla vaikeimmista kysymyksistä on juuri tämä: edistääkö tämä vaihdos uratavoitteittesi toteutumista? Monikaan ei näinä päivinä tee tarkkoja urasuunnitelmia, mutta asiaa on silti hyvä miettiä etukäteen. Kysymykseen (ja samalla itselleen) on helpompi vastata, jos tiedät mitä työelämässäsi tavoittelet. Kannattaa myös selvittää itselleen, onko uuden työn substanssisisältö sellaista, mistä sytyt ja työ sellaista, mihin mielelläsi heittäydyt. Kannattaa kuunnella intuitiota sen sijaan että antaa houkuttelevan uuden hienon tittelin tai CV-merkinnän hiljentää sisäisen äänen.

Onko uudessa työpaikassa yhtä mukava yhteisö?

Työkaverit ovat monelle enemmänkin työystäviä, joiden kanssa vietetään aikaa myös työn ulkopuolella. Hyvän työyhteisön menettäminen työpaikkaa vaihtaessa pelottaakin monia. Entä jos uusi työyhteisö ei olekaan niin mukava, pääsenkö porukkaan mukaan? Tätä pelkoa voi hälventää se, että tapaa uusia tulevia työkavereita jo rekrytointivaiheessa mahdollisimman laajasti. Korona-aikana uudessa työssä aloittaneet kipuilivat usein uuteen työyhteisöön kiinnittymisen kanssa. Nyt kun pahin on takana, kannattaa uusien ihmisten tapaamisiin ja yhteisiin työporukan rientoihin osallistua erityisen aktiivisesti ensimmäisten kuukausien aikana uudessa työpaikassa.

Voinko luottaa siihen, että minulle rekrytointiprosessin aikana kerrotut asiat ovat totta?

Kaikkea ei voi ikinä tietää, mutta monesta asiasta voi ottaa selvää. Yksi keino tähän on pyytää uudesta työpaikasta ”suosittelijoita” eli henkilöitä, joilta voi kysyä luottamuksellisesti lisätietoja uudesta työpaikasta ja -yhteisöstä. Huolehdi myös siitä, että saat käytyä riittävän kattavat keskustelut sinulle tärkeistä asioista rekrytoinnin aikana. Mieti kysymykset huolella etukäteen ja pyydä niihin kaikkiin vastaukset.

Suoriudunko hyvin, onko työkuorma hallittavissa?

Rekrytointiprosessin loppuvaiheessa kärkiehdokkailla on usein mahdollisuus osallistua henkilöarviointiin. Se on hyvä mieltää nimenomaan mahdollisuutena saada lisätietoa omasta työskentelytyylistä ja omasta sopivuudesta uuteen työhön. Henkilöarvion tuloksia kannattaa katsoa myös siitä näkökulmasta, miten hyvin omat vahvuutesi ja persoonallisuutesi sopivat tehtävän vaatimuksiin. Mieti myös omaa elämäntilannettasi ja arvioi, onko sinulla voimavaroja panostaa ensimmäiset 6kk uuteen työhön keskimääräistä enemmän. Perehtymisvaihe on usein raskas, mutta siihen kannattaa panostaa.

Lopuksi

Kun olet edennyt pitkälle rekrytoinnissa ja löytänyt vastaukset näihin ja muihin askarruttaviin asioihin, voi olla hyvä jättää pohdinnat taka-alalle. Päätöksen tehtyäsi on hyvä suunnata tulevaan ja suhtautua uuteen avoimin ja positiivisin mielin. Kaikissa yrityksissä ja työpaikoissa on hyvää mutta usein myös kehitettävää. Ja jos kävisikin niin, että uusi työ ei olekaan oma paikka, maailma ei pääty siihen. Parhaimmillaan harha-askelkin voi kasvattaa, kun tunnistaa missä meni pieleen.

Kirjoittaja on HRS Advisorsin konsultti ja kirjoitus perustuu tositapahtumiin.