Suorahaun neljä myyttiä

Executive search, suorahaku tai kavereiden kesken headhunting ovat kuuluneet työhöni yli 20 vuoden ajan. Edelleen suorahakuun liittyy pölyttyneitä käsityksiä, jotka istuvat tiukassa. Haluan nyt murtaa neljä suorahaun myyttiä! 

Kannattaako suorahakua käyttää vain pörssiyhtiöiden ylimmän johdon tehtäviin? Eikö suorahaku ole aikaa vievä prosessi?  Mahtaako konsultilla olla verkostoissaan juuri tähän tehtävään kaivattua toimialaosaamista? Tarvitsemme osaamista, jota ei Suomesta helposti löydy, kannattaako meidän edes keskustella suomalaisen suorahakuyrityksen kanssa? 

Myytti 1: Suorahaku koskee vain korkean tason tehtäviä 

Suorahaku ei tänä päivänä koske vain suurten yritysten ylimmän johdon tai johtotehtävien täyttämistä. Todellisuudessa suorahakua käytetään hyvin monenlaisiin rooleihin ja eri organisaatiotasoille. Joskus suorahakuun päädytään, kun asiaan liittyy enemmän arkaluonteisuutta tai kun yritys haluaa välttää turhat spekuloinnit markkinoilla.  

Viime aikoina olemme auttaneet asiakkaitamme löytämään mm. Director, Group Accounting –rooliin henkilön, keskisuuren yrityksen hallituksen jäseniä, yksikön päälliköitä, myynti- ja markkinointijohtajan. 

Suorahaulla voidaan myös varmistaa juuri oikeanlaisen osaamisen löytyminen kymmenien tehtävän vaatimuksia täyttämättömien hakijoiden sijaan. Suorahaulla viritetään parhaiten kiinnostusta myös siinä joukossa, joille on muutoinkin yrityksissä kysyntää tai joka ei muutoin olisi liikekannalla. Jos suorahaun keinoja ei käytä muualla kuin korkean tason tehtävissä on vaarana, että yrityksen muissa tehtävissä parhaat tekijät jäävät saavuttamatta. 

Myytti 2: Suorahaku on verkostojen ja suhteiden hyödyntämistä 

Tänä päivänä ehdokasjoukon ydin ei ole konsultin verkostoissa, varsinkin jos hän tekee työtään monen eri toimialan parissa. Suomen kokoisessa maassa ei ole aina järkeä erikoistua tiettyyn kapeaan sektoriin, jossa voisi rakentaa läpikattavan verkoston. Teknologia mahdollistaa sen, että henkilöt ovat löydettävissä ketterästi.  

Isompi haaste on saada oikeat henkilöt kiinnostumaan. Se vaatii oman osaamisensa, ja suorahakukonsulttimme ovatkin taitavia herättämään kiinnostuksen. Monet ehdokkaat ymmärtävät, että keskustelua suorahakukonsultin kanssa kannattaa hyödyntää mahdollisuutena tarkastella omia uramahdollisuuksia, kuten kollegani Tarja Kohtamäki kirjoitti. Laajoista verkostoista ei siis ole mitään haittaa, mutta se ei myöskään takaa menestyksekästä suorahakua. 

Myytti 3: Suorahaku on hidasta 

Sen jälkeen, kun konsultti on toimeksiantokeskustelussa hakenut tietoa yrityksen tavoitteista, toimintatavoista, organisaatiokulttuurista sekä odotuksista valittavalle henkilölle, lähtee ehdokaskartoitus ripeästi liikkeelle.  Enää ei tarvitse turvautua nimitysuutisiin tai matrikkeleihin. 

Teknologia tuo nopeutta haun alkuvaiheeseen, ja ensimmäinen ehdokkaan kanssa käytävä keskustelu, jonka tarkoituksena on tutustua toimeksiantoon ja molemminpuolisiin odotuksiin, hoituu tarvittaessa helposti Teamsissa. Toki haun nopeuteen vaikuttaa yrityksen maine työnantajana tai vaikkapa toimeksiantajalla omasta kalenterista löytyvät ehdokastapaamisiin varatut aikataulut.  

Parhaimmillaan suorahakumme on viety alusta loppuun kuukaudessa. Jos tarvitaan nopeaa rekrytointia, suorahaku sopii siihen oikein hyvin.  

Myytti 4: Suomalainen suorahakuyritys osaa toimia vain Suomessa 

Kansainvälisesti toimivan yhtiön laajentuessa uusille markkinoille tai hakiessa parasta mahdollista osaajaa paikkariippumattomasti, ei ehdokasta tarvitse etsiä vain Suomesta. Yrityksen voi kuitenkin olla haastavaa lähteä käyttämään toisen maan paikallista rekrytointiyritystä, jos sinne ei ole mitään yhteyksiä. Suomalaisella rekrytointiyrityksellä taas ei välttämättä ole käytännössä lainkaan verkostoja tietyn maan tai mantereen tekijöihin. 

Tämä haaste voidaan kuitenkin selättää yhdistämällä kotimainen rekrytointifirma kansainväliseen kumppaniverkostoon. Esimerkiksi me HRS Advisorsilla olemme osa Praxi Allience verkostoa, joka kattaa 35 valtiota ja neljä mannerta. Näin voidaan varmistaa eri kulttuurien ja työmarkkinoiden ymmärrys. Meillä on kuitenkin talossa myös omaa kansainvälistä osaamista ja verkostoa, varsinkin Baltiaan, sillä Pasi Harttunen tuntee Viron, Latvian ja Liettuan työmarkkinat yksilöllisine erityispiirteineen aina vuodesta 2004. 

Vaikka me olemme kotimainen suorahakuyritys, kauttamme saat reitin koko globaaliin osaajajoukkoon. 

Vedetään asioita vielä yhteen:

  • Suorahakua ei käytetä pelkästään ylimmän johdon rekrytoimiseen, vaan sitä kannattaa hyödyntää tiettyihin esihenkilö- ja asiantuntijahakuihin.
  • Suorahaku on tehokas työkalu myös nopean rekrytoinnin tilanteissa. 
  • Suorahaku ei nojaa konsultin laajaan verkostoon, vaan moderneihin teknologioihin ja keskustelutaitoihin. 
  • Suomalainen suorahakuyritys voi toimia myös globaalisti. 

LUE BLOGIKIRJOITUKSIAMME

Haluatko, että suorahakukonsultti (headhunter) soittaa sinulle?

Haluatko, että suorahakukonsultti (headhunter) soittaa sinulle?

Enää suorahaku eli headhunting ei ole menetelmä vain ylimmän johdon hakuprosesseissa. Erikoistuneet taidot ja osaaminen ...
Vuorovaikutustaidot, työelämä ja rekrytointi

Vuorovaikutustaidot, työelämä ja rekrytointi

Nykyajan työelämässä menestyminen vaatii usein enemmän kuin pelkkää teknistä osaamista. Vuorovaikutustaidot ovat nousseet keskiöön yhteiskunnassamme, ja niiden merkitys työpaikalla kasvaa jatkuvasti. Nämä taidot ...
Julkinen haku, yhdistelmähaku, suorahaku – hakuviidakon lyhyt oppimäärä

Julkinen haku, yhdistelmähaku, suorahaku – hakuviidakon lyhyt oppimäärä

Paljon puhuttu osaajapula on jo arkipäivää monella alalla. Ennen riitti, kun laittoi nettiin työpaikkailmoituksen ja ...