Haluatko, että suorahakukonsultti (headhunter) soittaa sinulle?

Enää suorahaku eli headhunting ei ole menetelmä vain ylimmän johdon hakuprosesseissa. Erikoistuneet taidot ja osaaminen ovat korvaamattoman arvokkaita menestystekijöitä monissa rooleissa, tämän vuoksi suorahaku koskee jo monia eri tehtävärooleja. Yhä harvempi ihminen työllistyy enää perinteisen julkisen haun kautta, kun etsitään nopealla aikataululla tiettyä osaamista, kompetensseja ja sopivuutta yrityksen tilanteeseen.

Suorahakukonsultteina etsimme ja löydämme korkeasti koulutettuja ja kokeneita ammattilaisia tai johtajia, jotka eivät välttämättä ole aktiivisesti etsimässä uusia uramahdollisuuksia. Yhteydenoton ja palvelun laatu luovat rekrytoivan yrityksen työnantajamielikuvaa niin hyvässä kuin pahassa, joten ei ole merkityksetöntä, kuka suorahakua tekee. Huolellisesti suunniteltu ja ammattitaidolla ja kokemuksella suoritettu suorahakuprosessi voi olla ratkaiseva tekijä organisaation menestyksen ja kasvun kannalta. Parhaita osaajia on syytä houkutella!

Miksi suorahakukonsultin puheluun kannattaa vastata?

1. Mahdollisuus ainutlaatuiseen työtarjoukseen ja uralla etenemiseen

Suorahakukonsultit työskentelevät yritysten kanssa etsien parhaita osaajia avoimiin tehtäviin. Kun suorahakukonsultti ottaa sinuun yhteyttä, se voi tarkoittaa, että he ovat tunnistaneet sinut potentiaaliseksi ehdokkaaksi ainutlaatuiseen työpaikkaan. Tämä voi avata ovia mahdollisuuksiin, joita et ehkä ole edes harkinnut.

2. Piilotyöpaikat ja eksklusiiviset mahdollisuudet

Monet kiinnostavimmat työpaikat eivät ole julkisesti haettavissa. Yritykset antavat suorahakutoimeksiannon usein silloin, kun heillä on tarkka tehtäväkuvaus ja vaatimukset valittavalle henkilölle. He haluavat panostaa siihen, että suorahakukonsultti etsii juuri heidän kriteereitään vastaavia henkilöitä (search process). Suorahakuprosessi on virtaviivaista, systemaattista ja tehokasta. Suorahakuprosessissa panostetaan laatuun, ei niinkään määrään. Näin voit saada pääsyn ”piilotyöpaikkoihin” ja eksklusiivisiin mahdollisuuksiin.

3. Olet jo potentiaalisten henkilöiden joukossa

Suorahakukonsultit tekevät perusteellisen taustatutkimuksen (research) ennen kuin ottavat yhteyttä ehdokkaisiin. Sinut on siis jo valittu mielenkiintoiseksi ehdokkaaksi taustasi (koulutus, kokemus, erityisosaaminen) vuoksi jo ennen kuin puhelin soi.

4. Uravalmennus ammattilaisen kanssa

Vaikka et olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa juuri nyt, suorahakukonsultin kanssa käydyt keskustelut voivat tarjota arvokasta ammatillista valmennusta. He voivat antaa sinulle palautetta nykyisestä urastasi, ja auttaa tunnistamaan vahvuutesi. He voivat antaa vinkkejä siitä, mitä voisit tehdä tai painottaa saavuttaaksesi tulevaisuuden tavoitteesi.

5. Verkostoitumisen mahdollisuudet

Suorahakukonsultit ovat yleensä verkostoituneita useiden eri alojen yritysten kanssa. Vaikka tällä hetkellä et olisi kiinnostunut uudesta työpaikasta, heidän kanssaan verkostoituminen voi avata ovia tulevaisuutta silmällä pitäen. Verkostoituminen voi olla avain menestyksekkääseen urakehitykseen.

Mitä voit itse tehdä, jotta tulet löydetyksi headhunting-prosessiin?

LinkedIn-profiilin merkitys on oleellinen

Kun suorahakukonsultti ottaa yhteyttä, he tutkivat usein potentiaalisten ehdokkaiden LinkedIn-profiileja muiden hakumenetelmien ohella.  Profiilisi toimii digitaalisena ansioluettelona ja antaa heille syvällisemmän käsityksen osaamisestasi. Päivitä LinkedIn-profiilisi säännöllisesti, korostaen saavutuksiasi, taitojasi ja kokemustasi. Lisäämällä avainsanoja osaamisestasi varmistat, että profiilisi löytyy helposti, kun suorahakukonsultit ja reseacherit suorittavat alan erityissanahakuja.

LinkedIn tarjoaa mahdollisuuden saada myös suosituksia ja referenssejä työkavereilta, esimiehiltä ja yhteistyökumppaneilta. Suositukset toimivat digitaalisena suositteluna ja antavat suorahakukonsulteille lisätietoa taidoistasi, ammatillisista saavutuksistasi ja ehkä myös sinusta ihmisenä; millainen olet työyhteisössä, esihenkilönä tai johtajana. Pyydä rohkeasti suosituksia niiltä, joiden kanssa olet tehnyt yhteistyötä ja joiden näkemys voisi vahvistaa ammatillista profiiliasi.

LinkedIn-profiili toimii tehokkaana työkaluna, kun haluat tulla löydetyksi suorahakukonsulttien toimesta. Panosta siis aikaa profiilisi kehittämiseen ja ylläpitoon.

Vaikka suorahakukonsultin soitto voi yllättää, se voi olla ensimmäinen askel kohti uusia ja jännittäviä uramahdollisuuksia. Ota vastaan tilaisuus kuulla, mitä heillä on sanottavanaan, ja arvioi sitten, onko tarjottu mahdollisuus sinulle sopiva. Suorahakukonsultin kanssa käydyt keskustelut voivat avata ovia, joita et ole osannut odottaa, ja tuoda urapolullesi uusia näkökulmia ja menestystarinoita.

Kun sijoitut uuteen työtehtävään, me HRS Advisorsissa emme jätä sinua yksin. Konsulttimme tukee sinua uuden tehtävän aloittamisessa Sujuva startti -palvelumme avulla. Saat coachausta uuden tilanteen haltuunotossa luottamuksellisissa keskusteluissa.

Lue lisää suorahausta ja muista tavoista hakea osaajia:

Julkinen haku, yhdistelmähaku, suorahaku – hakuviidakon lyhyt oppimäärä

Lue lisää Sujuva startti -palvelustamme:

Perehdytys – sujuva startti työyhteisöön | HRS Advisors