Haluatko epäonnistua henkilöarvioinnissa? 12 kullanarvoista vinkkiä 

Kuvitellaan tilanne, jossa olet hakenut työpaikkaa ja ensimmäisen haastattelukierroksen jälkeen pääset henkilöarviointiin. Silloin se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta – hyvänen aika, tämähän on valtava erehdys! Et haluakaan kyseistä työpaikkaa, mutta et halua myöskään polttaa siltoja takanasi ja perua henkilöarviointia. Mitä tehdä? 

Kinkkinen ja harvinainen tilanne, täytyy myöntää. Kuulostaa siltä, että ainoa vaihtoehtosi on epäonnistua soveltuvuusarvioinnissa oikein kunnolla! 

Ei hätää, hengitä syvään: tulit oikeaan osoitteeseen. Annan 12 helppoa vinkkiä, joilla vedät maton omien jalkojesi alta psykologisessa henkilöarvioinnissa. 

Koska en halua tuhlata aikaasi, mennään asiaan: 

Orientoidutaan ensin, mitä psykologinen henkilöarviointi on. Prosessiin kuuluu tehtäviä eli persoonallisuus-, motivaatio-, toimintatyylikartoituksia sekä kognitiivisen kyvyn testaus. Myös simulaatioita tai ryhmätehtäviä voidaan käyttää. Näiden jälkeen psykologi haastattelee kandidaattia, vertaa kaikkea tätä informaatiota yritykseltä saamiinsa kriteereihin ja tekee oman suosituksen näihin kriteereihin nähden. 

Kuten jo huomaat, sinulla on monia paikkoja iskeä kiinni. Syöksykäämme villakoiran ytimeen. 

Miten vastata henkilöarvioinnin ennakkotehtäviin 

Vinkki 1: Liioittele itseäsi persoonallisuuskyselyissä. Yleensä kyselyiden vastausvaihtoehdot ovat välillä 1-5, joissa ääripäät ovat tyyliltään ”ei kuvaa minua lainkaan” ja ”kuvaa minua täysin”. Käytä pelkästään ääripäitä kuvaamaan itseäsi. Kuka nyt keskiverto haluaisi olla? Kun psykologi katsoo raporttia, hän näkee, että kuulut verrokkiryhmässä monessa piirteessä ylemmän tai alemman kahden prosentin joukkoon, mikä ei pitäisi olla tilastollisesti kovin mahdollista. Hänen epäilyksensä heräävät heti. Tätähän me haemme. 

Vinkki 2: Jos et pysty liioittelemaan periaatteellisista syistä, käytä vaihtoehtoa 3 (”en osaa sanoa”) kuin se olisi lempikarkkisi eli tervapiru kumppanisi valitsemassa irtokarkkipussissa. Tämä näyttää psykologista siltä kuin yrittäisit vältellä jotain, vetäytyä tapetiksi tapetin joukkoon. Ei hyvältä näytä. Käytä tätä keinoa varsinkin silloin, kun haet myynnillistä tai johtotason tehtävää. 

Vinkki 3: Loogisen päättelykyvyn testissä (aka kognitiivisen kyvyn testi, älykkyystesti, palikkatesti, mitä näitä nyt on) yritä ratkaista ongelmat parhaasi mukaan, jotta voisit sitten valita väärän vastausvaihtoehdon. Jos kuulut alimpaan kahteen prosenttiin päättelykyvyiltäsi, olet erittäin hyvässä positiossa hylkäämistä ajatellen. Talousihmisten kannattaa panostaa erityisesti matemaattisten tehtävissä ryssimiseen. Voit myös kuluttaa aikaa niin paljon, ettet saa kovin montaa tehtävää ratkaistuksi. Se saa sinut näyttämään jahkailijalta ja jumiutujalta, mikä ei ole lainkaan hassumpaa nykypäivän hektisessä työilmapiirissä ja pöhinässä. 

Vinkki 4: Jos ennakkotehtäviin kuuluu omien vahvuuksien ja kehityskohteiden pohdinta, yksi erinomainen tapa on listata ominaisuuksiasi yhdellä sanalla. Se saa itsereflektiosta elävän psykologin vetämään aamukahvinsa väärään kurkkuun. Jos olet oikein tukalassa tilanteessa, voit jättää tällaiset tehtävät kokonaan täyttämättä, koska se osoittaa motivaatiosi oikean tason. 

Miten haastattelussa kannattaa toimia 

Haastattelu on henkilöarvioinnin tärkein osa. Tällöin psykologi yrittää saada sinusta kuvan, millainen sinä olet ja vastaavatko ennakkotehtävien antamat hypoteesit todellisuutta. Koska emme halua päästä jatkoon, meillä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: tarjota psykologille kuva sellaisesta ihmisestä, joka on hakemaamme työhön täysin sopimaton tai yrittää aiheuttaa niin hämmentävä kokemus psykologille, ettei hän voi hyvällä omatunnolla suositella meitä. Luultavasti olemme ennakkotehtävillä jo valmistelleet hedelmällisen maaperän, jolloin vain viimeistelemme sen kylvämällä lisää epäilyksen siemeniä. 

Vinkki 5: Ensivaikutelma. Vaikka psykologi tietää ajattelun vinoumista, ei ole haittaa käyttää niitä hyväkseen. Pidä huoli, että olet myöhässä, pukeutunut huolettomasti etkä ole käynyt parturissa tai muutenkaan pitänyt itsestäsi huolta. Älä turhaan pese hampaitasi, on nimittäin vain parempi, jos psykologin silmät hieman kuplivat. Kun saavut haastateltavaksi, tervehdi mumisemalla, älä katso silmiin. Harjoittele velttoa kädenpuristusta. 

Vinkki 6: Jos haastattelu tehdään etäyhteyksin, mokaile laitteiden kanssa ja pidä huoli, että huoneessa on joko aivan liikaa tai liian vähän valoa. Suuntaa vielä kamera siten, että se näyttää asunnossasi olevan kaaoksen taustalla kuin vahingossa. Älä käytä kuulokkeita, jotta psykologin ääni kaikuisi hänen omiin korviinsa. 

Vinkki 7: Haastattelun aikana pidä käsiä puuskassa, makaa tuolilla kuin teini-ikäinen, anna katseesi harhailla, vastaile kysymyksiin lyhyesti ja töksähtäen. Jos tämä käy tylsäksi, voit antaa itsellesi luvan assosioida vapaasti ja lörpötellä mitä sattuu aivan kuin olisit Freudin sohvalla, kunnes psykologin katse lasittuu ja hän alkaa katua uravalintaansa. Niele paljon ja kuuluvasti, koskettele kasvojasi ja yritä saada äänesi väreilemään. Kirsikkana kakun päällä, kerro tilanteeseen sopimaton vitsi. 

Vinkki 8: Pidä työpaikkailmoituksessa olevat kriteerit mielessä. Jos hakemasi työ vaatii esimerkiksi itsenäistä työotetta, kerro itsestäsi sellaisia esimerkkejä, joista saa vaikutelman, ettet osaa edes aamulla nousta sängystä ellei joku ole sinua opastamassa. Käytä STAR-mallia (situation, task, action, result). Kuvaile tilanne, jossa sinulle annettiin tehtävä, miten laiskasti aloit sitä suorittaa ja kuinka kehnosti sait tuloksia aikaiseksi. Jos mahdollista, käytä konkreettisia tunnuslukuja: ”Vuoden työskentelyn jälkeen firmamme liikevaihto tippui 450 tuhannella eurolla. Sain myös karkotettua pari pitkäaikaista yhteistyökumppania.” 

Vinkki 9: Psykologi hahmottelee motivaatiotasi ja miten hakemasi työ sopisi sinulle seuraavaksi ura-askeleeksi. Anna vaikutelma, ettet tiedä, mitä työtehtävä pitäisi sisällään ja ettet tunne yritystä lainkaan. Jos työhistoriasi perusteella työ olisi sinulle looginen askel, painota että haet sitä vain, koska nykyinen työsi on kamalaa, tiimi hirvittävä ja esihenkilö hirviö jolta puuttuu vain sarvet. 

Vinkki 10: Vähättele itseäsi. Jos sinulla on juuri sellaisia taitoja ja kykyjä, joita työssä vaaditaan, älä kerro niistä. Piilota ne alitajuntasi jungilaiseen laatikkoon. Jos olet ne vahingossa ujuttanut ansioluetteloosi, korjaa virheesi ottamalla inhorealistinen suhtautuminen itseesi. Tuurilla se laivakin seilaa ja löytää se sokea kana joskus jyvän – nämä ovat prinsiippisi, joilla olet päässyt elämässä eteenpäin, eikö vain. 

Vinkki 11: Kun psykologi alkaa käydä ennakkotehtävien tuloksia läpi, kyseenalaista ne jo etukäteen: olit väsynyt, olet tehnyt Myers-Briggsin testin ja tiedät jo millainen olet, ei ne tehtävät vastaa lainkaan tosielämän tilanteita, et ole tehnyt matemaattisia tehtäviä koulun jälkeen, jos joku saa testistä parempia tuloksia on hän ehtinyt niihin harjoitella toisin kuin minä, psykologiahan on ihan huuhaatiede, jne.  

Vinkki 12: Kun psykologi kuvailee, miten tuloksia voisi tulkita, yritä ottaa kasvoillesi ilme kuin et ymmärtäisi lainkaan, mitä kieltä hän puhuu. Älä kiistä, älä vahvista. Äläkä missään nimessä antaudu reflektoimaan, koska silloin alat pelata psykologin peliä, jossa hänellä on musta vyö. Pidä linjasi ja vilkuile kelloa, enää ei ole pitkä matka haastattelun loppuun. 

Loppusanat 

Noin, siinäpä vinkkini. Tämä ei ole kattava lista, mutta näillä pääsee jo pitkälle, jos tähtäimesi on epäonnistua henkilöarvioinnissa. Voin melkein taata, että jos otit vinkeistä vaarin, saat psykologilta mielenkiintoisen raportin. 

Jos kuitenkin haluat hakemasi työpaikan, ehkä kannattaa kääntää nämä vinkit päinvastaisiksi. Tällöin sinulla on kohtuullisen hyvät lähtökohdat henkilöarvioinnin onnistumiselle, mutta se nyt olisi liian tosikkomainen neuvo. 

Aprilli ja kuravesi mielessäin

Espoon toimisto
Tampereen toimisto
Turun toimisto